Interview over de gevolgen van het beleid van Minister Schippers voor de positie van vrijgevestigde psychologen in de basis-GGZ.

Minister Schippers beseft niet wat zij allemaal afbreekt

Geplaatst door Mary op 27 november 2015

 

Dag Frits, zie jij met plezier een nieuwe werkdag tegemoet?

Het hangt er van af wat er die dag in mijn agenda staat. Werken in mijn spreekkamer met patiënten en collega’s in opleiding verveelt mij nooit. Alle administratieve handelingen die ik de laatste jaren moet doen vind ik niet leuk.

Ik heb ook altijd met veel plezier allerlei bestuurlijke activiteiten gedaan in de regio en voor landelijke beroepsverenigingen maar ik ben van plan om eind 2016 te stoppen met mijn praktijk. Ik geef het stokje dan graag door aan de nieuwe generatie. Wel wil ik actief blijven als supervisor voor de Gz-opleiding.

Is er speciale reden dat je eind volgend jaar wil stoppen?

 

In 2017 heb ik 36 jaar gewerkt als vrijgevestigd psycholoog en heb ik ook mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een goed moment om mijn praktijk over te dragen aan jongere collega’s.

 

De afgelopen jaren zijn voor mij heel intensief geweest met alle veranderingen. Ik heb mij via social media en mijn blogs nadrukkelijk gemengd in de discussie over de GGZ maar ook dat ga ik minderen omdat ik meer tijd vrij wil maken voor vakantie, muziek maken en sporten.

Kan jij zeggen dat de problematiek waar jij als (vrijgevestigd) psycholoog mee te maken krijgt, in de loop van de jaren is veranderd?

De problematiek is zeker veranderd nadat aanpassingsstoornissen niet meer vergoed werden in 2012. Vroeger zag ik veel meer paren en gezinnen in behandeling en dat waren vaak niet de makkelijkste klanten! Anderzijds krijg ik meer patiënten met zwaardere DSM stoornissen terwijl de verwijsmogelijkheden naar de Specialistische GGZ minder zijn geworden.

De problematiek verandert ook met de maatschappij mee. Er komen meer mensen met een andere culturele achtergrond. Ik heb nu ruim 30 nationaliteiten gezien in mijn spreekkamer.

Heb jij een contract met een zorgverzekeraar en ga je voor 2016 tekenen?

Hoewel ik vaak moeite heb met alle voorwaarden waar ik aan moet voldoen heb ik voor 2016 met alle zorgverzekeraars een contract. Sommige contracten zijn gedeeld met collega’s van de praktijk of met collega’s van onze zorgcoöperatie. Dat ik toch getekend heb komt omdat ik het erg belangrijk vind dat mijn hulp toegankelijk is voor een brede groep mensen.

Zo zijn de eerstelijnspsychologen ook begonnen, begin jaren 80. Er was toen maar een verzekeraar (Ziekenfonds Spaarneland) die op experimentele basis eerstelijnspsychologische hulp vergoedde. Als patiënten ergens anders verzekerd waren dan vroegen wij tarief naar inkomen.

Heel idealistisch allemaal, maar anders was deze vorm van hulp nooit van de grond gekomen. In mijn standpunt dat psychologische hulp voor alle lagen van de bevolking toegankelijk moet blijven, is dan ook niets veranderd.

Wat heeft het beleid van minister Schippers voor gevolgen voor de vrijgevestigde psychologen?

Door alle verschuivingen van patiëntenstromen, toegenomen bureaucratie en lagere inkomsten is een deel van mijn collega’s gestopt, heeft gekozen voor een contractvrije praktijk of is gaan werken bij een instelling. De meerderheid van de vrijgevestigde psychologen heeft hun krachten gebundeld in netwerken en coöperaties. Dan kan je in de regio makkelijker contact krijgen met bijvoorbeeld huisartsenorganisaties en andere GGZ-aanbieders en overheadkosten met elkaar delen.

Wat ik ook zie is dat veel psychologen alle maatregelen van Schippers zien als een gebrek aan vertrouwen in hun kwaliteit. Bij sommigen leidt dit tot demoralisatie. Ik ken weinig vrijgevestigde collega’s  die iets positiefs kunnen zeggen over het beleid van mevrouw Schippers.

Wat is daarvan het effect op de patiënten?

Ik denk dat de patiënten in de spreekkamer weinig merken, ik ga niet anders praten of zo. Zij zullen wel merken dat zij veel meer formulieren en vragenlijsten moeten invullen.

Ik hoop van harte dat de vrijgevestigde psychologen in de generalistische Basis GGZ een vaste waarde kunnen worden. Maar ik zie nu al dat patiënten soms een lange slalom moeten afleggen tussen verschillende hulpverleners voordat zij actief aan hun probleem kunnen gaan werken.

Minister Schippers beseft niet wat zij allemaal afbreekt, de GZ wordt alleen maar duurder. In mijn drukste periode als eerstelijnspsycholoog zag ik 150 patiënten per jaar gemiddeld 6 keer. Daarvan werd 10-15 procent door mij verwezen naar de gespecialiseerde GGZ.

Hoe moet de GGZ anders ingericht worden?

 

Ik ben vanaf 1982  pleitbezorger geweest voor persoonsgerichte zorg, samenwerking met andere disciplines  en generalistisch werken in kleine regio’s. Door het Bestuurlijk akkoord GGZ en de komst van de POH-GGZ is de afstand tussen psycholoog en huisarts helaas vergroot.

 

Er staat nu weer een nieuwe ontwikkeling voor de deur; de wijkgerichte zorg met een grotere rol voor de gemeentes. Hier ligt mijns inziens een kans voor vrijgevestigde psychologen om in deze ontwikkeling mee te gaan. Veel praktijken zijn al gevestigd in wijken en dorpen. Door hun ervaring en creativiteit zijn zij voor de gemeentes een aantrekkelijke partij om mee samen te werken. De gemeentes laten zich hopelijk minder beïnvloeden dan de landelijke overheid en zorgverzekeraars, door allerlei belangen van GGZ-instellingen. Het moet uiteindelijk gaan om het vertrouwen in de professional. Dus wat mij betreft gaan de GGZ-instellingen weer doen waarvoor zij zijn opgericht: patiënten helpen met zware psychiatrische problematiek én komt de vrijgevestigde psycholoog weer dichter bij de huisarts te staan.

 

Dank Frits Bosch, @FritsBosch1 voor dit gesprek. Meer lezen? Kijk op www.webpsych.nl en www.psyzorghk.nl.

Foto komt uit de collectie van Miek Koopmans.