‘Wij zien het meer als een organisch zoekproces; hoe kunnen we dingen vinden die van waarde zijn voor patiënten en die inzetten om de behandelrelatie te optimaliseren en zo toegevoegde waarde te leveren. Als je dat goed doet, kan het professionele handelingsruimte vergroten en ervoor zorgen dat er meer tijd en aandacht komt voor de dingen die er toe doen.’ schrijft bedrijfseconoom Ernst Klunder.
Bedoelt hij hiermee dat de GGZ-aanbieder vanuit een professionele nabijheid zich meer kan richten op de hulpvraag van de patiënt? Kan dat gemeten worden met een ROM?
Voor de vrijgevestigde psychologen in de eerste lijn is dit al lang geen zoekproces meer. Zij behandelen al tientallen jaren cliënten met lichte en matige angsten en depressies. Dat doen zij sneller, beter en goedkoper dan de collega’s in de Gespecialiseerde GGZ die nu een peperduur ‘organisch zoekproces’ moeten volgen binnen een GGZ-cultuur die gericht is op standaardisatie en etikettering. Dat zal ze niet lukken… never, nooit, niet!