Het gaat niet goed met de GGZ. Veel patiënten zijn ontevreden. Marktgerichte GGZ leidt tot langere wachttijden omdat psychische problemen gefragmenteerd worden. Gevolg is dat iedere klacht zijn eigen wachtrij heeft en patiënten met complexe GGZ-problematiek als een hete aardappel van de ene naar de andere aanbieder worden geschoven. Afgelopen week werd een dieptepunt bereikt in de discussie over ROM-vragenlijsten. Eerst lees je dat alle verzamelde patiëntdata zijn vernietigd en dat tientallen miljoenen later dit GGZ-product totaal mislukt is en vervolgens lees je dat een van grootste GGZ-instellingen van Nederland, GGZ-Arkin gewoon doorgaat met het vergaren van data ‘om de zorg te verbeteren’.

Als je daarover meer wil weten lees dan vooral de recente bijdragen van psychiaters Cobie Groenendijk en Jim van Os en de vele reacties die zij krijgen van medestanders, vrijgevestigd en bij GGZ-instellingen.

Vandaag heb ik de mijlpaal bereikt van 1000 volgers op LinkedIn. Dank daarvoor! Jullie steun geeft mij de inspiratie om mij voorlopig nog even te blijven inzetten voor een mensgerichte GGZ.